Pages

29 Temmuz 2011 Cuma

0 Diyarbakır "5 No'lu Cezaevi" Belgeseli

Yönetmenliğini Çayan Demirel'in yaptığı ve 1980 darbesi sırasında Diyarbakır Cezaevi'ndeki onurkırıcı muameleyi gözler önüne seren "5 No'lu cezaevi" Belgeseli.


Belgesel; 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra en ağır insan hakları ihlalleriyle anılan Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde yaşananları gözler önüne seriyor.

Belgesel tutuklu ve hükümlülerin çoğunun Kürt olduğu bu cezaevinde tüm tutuklulara, devletçe ne tür sistematik işkenceler yapıldığını ve nasıl Türkleştirme politikalarının uygulandığını da gösteriyor.

Dönemin askeri yetkilileri cezaevini bir "askeri okul" olarak nitelerken tutuklular o dönemi "vahşet yılları" olarak hatırlıyor. Onlara göre bu vahşetin zincirlerini kırabilmek için de tek bir yol vardı o da direnmek veya kendini feda etmek. Tutuklular zincirleri kırmak için mücadele ettiler.

Belgesel, cezaevinde yaşananları, direnenleri ve geride bıraktıklarını anlatıyor. "5 No'lu Cezaevi: 1980-84" belgeseli 30 yıl sonra yaşananları tanıkların ve yakınlarının diliyle bizlere aktarıyor.


Belgesel; 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, Sinema Yazarları Derneği'nden (SIYAD 2009) ve 21. Ankara Film Festivali'nden en iyi belgesel film ödüllerini almıştı.

"5 No'lu cezaevi" Belgeseli: Yönetmen: Çayan Demirel, Yapımcı: Ayşe Çetinbaş; Görüntü yönetmeni: Koray Kesik; Montaj: Burak Dal; Müzik: Ahmet Tirgil; Yapım: Surela Film Yapım

Diyarbakır "5 No'lu Cezaevi" Belgeseli İzle




0 yorum: