Pages

21 Eylül 2012 Cuma

0 90'lı yıllarda Midyat'ta gerçekleşen ölümler

Beşir Algan - Midyat - Vurulma - Sivil
(Güneş 25.05.90): Ölümü Ahmet Türk tafından meclise getirildi.evinden çıkarken özel tim tarafından vurulduğu iddia edildi.
(Cumhuriyet-Güneş 22.05.90): Budaklı köyünde 1954 doğumlu silahsiz köylü Beşir Algan yanlışlıkla vuruldu.
AI(Newsletter 01.92): BA Önce kalçasına vurulduktan sonra kafasına tek kursunla öldürülmüş. AI raposu (Şubat 14/92): sorusturma takipsizle sonuçlandi.
(Serxwebun sayi 101,Mayis 90): Kerşave (Budaklı) köyünde namazından sonra çifte gitmek için köyden çıkan Beşir Algan pusu kurmus özel tim ve askerler tarafından kursun yağmuruna tutularak katledilir. halk cesedin kaçırılmasını önler. Şehit mustafa bilmen (temmuz 87) bu köyde doğmuştu.
********************************************
Mehmet,Sabri,İsmet,Süleyman Acar = Hasan,Kadir Akan = Mehmet Ağırman -
Vurulma - Sivil

(21.04.083)- Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Çalpınar köyünden ilçe merkezine giden bir minibüs ile bir kamyon, 20 nisan sabah silahlı ve maskeli kişiler tarafından durdurularak kursunlandi. Olayda 8 kişi öldü, 9 kişi de yaralandı. Ölen 8 kişiden 7'sinin adları şöyle
''mehmet acar - hasan akan - süleyman acar - kadir akan - mehmet ağırman - ismet acar - sabri acar ''. Olayda yaralananlardan Çalpınar köyü muhtarı İbrahim akan, saldırının, aralarında bulunan düşmanlık nedeniyle Kutlubey köyündeki köy korucuları tarafından yapıldığını söyledi.
(07.07.027)- Bir kamyonu 20 nisan 92 tarihinde durdurarak 8 kişiyi öldüren, 9 kişiyi de yarlayan silahlı ve maskeli kişilerin köy korucusu oldukları anlaşıldı. Midyat cumhuriyet savciliği tarafından sürdürülen soruşturma sonucunda katliama katilan Kutlubey köyünde görevli 10 korucu tutuklandi. tutuklanan köy korucularinin adları şöyle: ''tacettin sakan - Neval Aydın - Halit Aktar - Rahmi Kaçmaz - Vecdi Özbay - Ethem Seyhan - Mehmet Seyhan - Tevfik Akbay - Şehmuz Seyde ve Abbas Taş''. Olayla ilgili olarak İsmail Taş ve Cengiz Kaçmaz (korucu başı) adli iki korucu hakkinda da giyabi tutuklama kararı verildi. yapılan balistik inceleme sonucunda 8 kişinin öldürülmesine yol açan kursunların köy korucularinin silahlarından çıktıgı saptandi. 20 nisan günü meydana gelen katliamdan sonra olağanüstü hal bölge valiliği tarafından yapılan açıklama '' eylemin PKK militanları tarafından düzenlendiği'' öne sürülmüştü. ayrıca radyo ve televizyon ile gazetelerde de aynı doğrultuda haberler yayınlanmıştı.
********************************************
Abdurrahman Yeşilmen - Mehmet Candan - Hamza Bulut - Hacı Bedur - Vurulma Sivil
(21.04.083)- Midyat'tan turgali köyüne giden bir minibüse 20 nisan günü kimliği belirsiz kişiler tarafıdan açılan ateş sonucunda ise Abdurrahman Yeşilmen ve Mahmut Candan adlı kişiler ile adi öğrenilemeyen ''BULUT'' soyadli 3 yaşındaki bir bebek öldü,9 kişi de yaralandi.
(22.04.089)- kursulanan münübüste abdurahman yeşilmen be hamza bulut adli cocuklar ile haci bedür ve Mehmet Candan adlı kişilerin öldüğü belirlendi.
********************************************
1.İrfan Turan - 2.İsimsiz 1 - 3.İsimsiz 2 - 4.Nurettin Taran - 1 ve 2'inci şahıs Çatışma Asker + 3 ve 4'üncü şahıs PKK
(19.05.076)- Mardin'in Midyat ilçesinde 17 mayis gecesi çıkan çatışmada 3 PKK militani ile irfan turan adli komiser öldü.çatışmada hayati uzun adlı polis de yaralandı.
(Yeni Ülke - 24.05.92)- Midyat'ın cumhuriyet mahallesi'nde bir eve düzenlenen baskın sırasında çıkan çatısmada nurettin taran ve o sırada evde bulunan iki arkadaşı yaşamını yitirdi. Çatışmada iki özel tim görevlisinin de öldüğü de belirtiliyor.
********************************************
Fevzi Anık - Ahmet Yeşilmen - Vurulma - Sivil
(16.06.033)- Mardin'in Midyat ilçesinden dargeçit ilçesine yolcu taşıyan bir minibüsü, 5 haziran akşamı durduran silahlı bir kişi, minibüste bulunan fevzi anık ve ahmet yeşilmen'i öldürdü. Silahlı kişi daha sonra yol kenarında kendisini bekleyen özel otomobille olay yerinden kaçtı. silahlı saldirganın ''Hizbullah'' yanlısı olduğu sanılıyor. olayda ölen iki kişiden Fevzi Anık'ın Dargeçit Belediye Başkanı Süleyman Anık'ın kardeşi oldugu bildirildi.
********************************************
Emin Alptekin - Vurulma - Sivil 
(17.06.051)- Mardin'in midyat ilçesinde 16 haziran'da yolda yürürken başına bir el ateş edilen Emin Alptekin adli 39 yaşındaki kişi yaşamını yitirdi.
********************************************
İsimsiz 1 - Çatışma - PKK
(04.07.020)- 2 temmuz Mardin'in Midyat ilçesi yakınlarında çıkan çatışmada 1 PKK militanı öldürüldü.
********************************************
Ramazan Gündüz - Metin Gündüz - Vurulma - Sivil
Mardin'in Midyat ilçesi ışıklı mahallesindeki bir ev, 16 temmuz gecesi PKK militanlarının saldırısına uğradı. saldırıda evin sahibi Ramazan Gündüz(45) ile 7 yaşındaki oğlu Metin Gündüz öldü, eşi Hasene Gündüz ile diğer oğlu Hamdi Gündüz ise yaralandı.
********************************************
Reşat Av - Vurulma - Sivil
(29.07.128)- Mardin'in Midyat ilçesinde ise elinde bomba patlayan Reşat Av adlı Er öldü, biri yüzbaşı olan dört asker de yaralandı.
********************************************
Fevzi Akar - Vurulma - Sivil
(30.07.132)- Mardin'in Midyat ilçesine bağlı toptepe köyünde ise kimliği belirsiz 5 kişi tarafından köy dışına götürülen Fevzi Akar başına sıkılan tek kurşunla öldürüldü.
********************************************
Sabri Ataç - Orhan Ataç - Mehmet Güneş - Nuri Mal -  Vurulma - Korucu
(05.08.020)- Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Doğançay köyü yakınlarında 3 ağustos günü tarlada çalışanlara açılan ateş sonucunda Sabri Ataç(40) adlı Köy Korucusu ile Orhan Ataç(12), Mehmet Güneş(60) ve Nuri Mal(38) adli kişiler öldü.
********************************************
Hasan Kaya - Vurulma Sivil
(10.08.036)- Mardin'in Midyat ilçesinden Cizre'ye giden bir otomobile açılan ateş sonucunda ise Hasan Kaya adlı kişi öldürüldü. Olayda arabada bulunan Ziya Kutlu da ağır yaralandi.
********************************************
Nazım Demir - Vurulma Sivil
(17.08.069)- Mardin'in Midyat ilçesinde 15 ağustosta silahlı saldırıya uğrayan Nazım Demir adlı terzi vurularak öldü.
*******************************************
Süleyman Kardeş - Çatışma - Sivil
(21.08.093)- Mardinin Midyat ilçesinde 20 ağustos akşan saatlerinde PKK ve Hizbullah yanlıları arasında çıkan çatışmada Süleyman Kardeş(33) adlı kişi öldü. Süleyman Kardeş'in çevrede ''Hizbullah yanlısı olarak'' tanındığı bildirildi. Çatışmada İbrahim Kardeş, Zeki Anık, Abdulkadir Baş ve Osman Bıçkın adlı 4 kişi de yaralandı. 
(27.08.121)- 19 Ağustos günü Mardin'in Nusaybin ilçesinde kimliği belirsiz iki kişinin silahlı saldırısına uğrayan Seyithan Kardaş(20) adlı genç vurularak öldü. Seyithan Kardaş'ı öldüren saldırganların ''Hizbullah yanlısı'' oldukları sanırılıyor. Sözkonusu olay, kamuoyuna olağanüstü hal bölge valiliği tarafından ''PKK ve Hizbullah'' yanlıları arasındaki çatışma olarak yansıtılmıştı.
*******************************************
İbrahim Kardeş - Vurulma - Sivil 
(31.08.138)- Mardin'in Midyat ilçesinde 20 ağustos günü ''Hizbullah'' yanlıları tarafından vurulan İbrahim Kardeş adlı kişi ise tedavi gördüğü Dıyarbakır tıp fakültesi hastanesi'nde öldü.
*******************************************
Davut Acur - İsa Efe - Vurulma - Sivil
(05.10.022)- Mardin'in Midyat ilçesi yakınlarında bir süre önce PKK militanları tarafından kaçırılan Davut Acur ve İsa Efe iki kişinin cesetleri bulundu.
*******************************************
Celal Aytaç - Vurulma - Korucu
(21.09.094)- Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Kayalıpınar köyü yakınlarında 19 eylül sabahı araziye döşenen bir mayına basan Celal Aytaç(19) adlı korucu meydana gelen patlama sonucunda öldü.
*******************************************
İsimsiz 1 - Çatışma - PKK
(28.09.125)- 25 eylül gecesi Mardin'in Midyat ilçesi yakınlarında çıkan çatışmada bir PKK militanı öldü, bir militan da yaralı olarak yakalandı.
*******************************************
Necdet Aslan - Vurulma - Sivil
(28.09.124)- Mardin'in Midyat ilçesinde kimliği belirsiz kişiler tarafından 26 eylül gecesi kurşunlanan bir lokantada Necdet Aslan(39) adlı kişi öldü, Süleyman Doğanay adlı kişi de yaralandı.

0 yorum: