Pages

23 Şubat 2014 Pazar

0 Şêx Said'in hayatı ve mücadelesi filme çekiliyor

Amed'de 1925 yılında Dağkapı Meydanı'nda 46 arkadaşı ile birlikte idam edilen Şêx Said'in hayatı ve mücadelesi filme çekiliyor.  Belgesel tarzında iki yıldır çalışması süren film için Şêx Said dönemine tanıklık edenlerin yanısıra, ailesi ve mücadele arkadaşlarının hayatlarından da kesitler sunuluyor. 10-14 bölüm arasında düşünülen Şêx Said'in hayatı belgeseli aynı şekilde uzun metrajlı film olarak da Amed'de yapılacak gala da önümüzdeki aylarda izleyici ile buluşacak.
Cumhuriyet döneminde ilk büyük Kürt isyanı olarak tarihe geçen Şêx Said isyanı filme çekiliyor.
Yaklaşık 2 yıldır süren çalışmalarda Amed, Elazığ, Erzurum, Bingöl, Muş, Ağrı, Manisa, Adana, İzmir, Yalova gibi illerde Şêx Said dönemine tanıklık edenlerin ve çocukların anlatımlarına yer verilirken, 1925 isyanı öncesi, isyan ve isyan sonrasında yaşananlar da filme konu ediliyor.
İlk olarak 10-14 bölüm arasında yayınlanması planlanan belgeselde, Şêx Said'in çocukları, torunları, onu son görenler, idam edilmeden önce cezaevinde ziyarete gidenler ve mahkemesine katılanların da görüşlerine yer veriliyor.
Uzun bir çalışma sonucu hazırlanan belgeselde, şimdiye kadar gün ışığına çıkmamış bir çok tarihi olayın da hikayesine yer verilecek.
Dizi halinde yayınlanacak belgeselde, 1925 öncesi Kürdistan'da politik ve sosyal durum, isyanın başlaması sonrasında yaşananlar, katliamlar, çatışmalar, köylerin boşatılması ve Şêx Said ve arkadaşlarının yargılanması, idam edilmeleri ve idamlardan sonra bölgede yaşanan küçük çaplı ve şu ana kadar hiçbir yerde yayınlanmamış ayaklanma ve çatışmaların hikayelerine, tanıklıklarına yer verilecek.
Konu hakkında görüştüğümüz Şêx Said'in torunlarından Felat Özsoy, kendisinin de henüz belgeseli görmediğini ancak uzun bir emek harcanarak ve tarihe mal olacak tarzda bir çalışma olduğuna inandığını söyledi.
Dizi halinde çekilecek belgesel, aynı zamanda uzun metrajlı film olarak da izleyiciyle buluşacak. Şêx Said belgeselinin tamamlanması ardından, önümüzdeki aylarda da uzun metrajlı film olarak Amed'de galası yapılacak.

DEDEMİN MEZARI ORDU EVİ İÇİNDE

Dedesinin mezar yerinin tespiti konusunda şu ana kadar resmi yetkililere ailece yaptıkları başvurulardan bir sonuç alamadıklarını kaydeden torunu Felat Özsoy, ANF'nin 20 Ocak tarihinde yayınladığı fotoğrafları doğrulayarak, dedesi ve arkadaşlarının mezarının burada olduğunu ve mezar yerlerinin tespiti için hukuki çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Özsoy, 1930'lu yıllarda aile olarak mezarların ziyarete gidilerek Fatiha okunduğunu ve giden kişilerin anlattıklarına göre mezar yerindeki dut ağacı altında dinlendiklerinin kendilerine birçok kesimden anlatıldığını belirtti.
Özsoy, Şêx Said'in nüfusta şu anda belirlenen 82 varisinin olduğunu ve bunlardan Diyadin Fırat'ın veraset ilamı çıkardığını belirterek,  "Şêx Said'in soy olarak bir çok torunu bulunmaktadır. Kürt siyasetinde yıllardır emek veren bir çok kişi de torunudur ve misyon olarak da bağlılıklarını sürdürmektedir" dedi.

Özsoy, Şêx Said'in halen tek yaşayan oğlunun Şêx Ahmet efendi olduğunu ifade ederek, "Muhakkak ki dedemiz hakkında ilk söz söyleyecek kişi oğlu Şêx Ahmet efendidir. Bunun dışında kimseye 'Son varis' diye bir paye biçilmemiştir. Şêx Said'in oğlu, torunları, torunlarının çocukları halen hayatta. Hepsi de saygın kişilerdir ve kamuoyunda saygınlığı hak etmiş insanlardır. Şêx Said'in varisleri davasını sürdüren herkestir. Kürt halkının kendisidir" şeklinde konuştu.

0 yorum: