Pages

6 Haziran 2012 Çarşamba

0 Everest’ten Daha Tehlikeli 5 Dağ


Everest'ten daha tehlikeli 5 dağ
Bugüne kadar yüzlerce dağcı, Everest’in zirvesine ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti. Ancak dünyanın en yüksek dağı olması, Everest’i dünyanın en tehlikeli dağı yapmıyor. Bugüne kadar Everest’in zirvesine yaklaşık olarak 3000 dağcı başarıyla ulaştı, ki bunların arasında 13 yaşında bir çocuk, bir görme engelli ve 73 yaşında bir kadın (Bu ayki tırmanışıyla kendi rekorunu egale etti) da vardı.
İşte Everest’ten daha tehlikeli olarak görülen ve ölümlerin daha sık yaşandığı 5 dağ:

1. Kangchenjunga (8586 metre), Hindistan

Kangchenjunga
1955 yılında Kangchenjunga Dağının zirvesine ulaşmayı başarana kadar, dağcılar yaklaşık 50 yıl uğraştılar. Uçurumlarla dolu ve değişken hava koşullarıyla meşhur bu dağın direkt tırmanışa uygun bir rotasının da bulunmaması, tırmanışları çok daha riskli hale getirdi. Geçtiğimiz yıllar içinde hemen hemen bütün zirve tırmanışlarında ölüm oranları düşse de, Kangchenjunga bu konuda bir istisna. 1990lardan beri tırmanış sırasında ölüm sayısı %22 oranında arttı. Bu güne kadar yalnızca 187 dağcı, bu dağın zirvesine ulaşmayı başardı.

2. K2 (8611 metre), Çin- Pakistan sınırında

K2
K2′nin zirvesine ulaşan her 4 dağcıdan birinin hayatını kaybettiğini söylersek, bu dağın ne kadar riskli olduğunu kolayca anlatabiliriz. Dik yapısı, buzlarla kaplı yamaçları ve Everest’ten daha zor tahmin edilebilir hava durumu ile başa çıkabilmek oldukça zor. 1954 yılında ilk olarak zirvesine ulaşılan bu dağa, o tarihten beri 280′e yakın dağcının başarıyla tırmandığı biliniyor. 1939′dan beri onlarca ölüm yaşanan bu dağda, ölümlerin büyük çoğunluğu iniş sırasında gerçekleşiyor. Toplam ölüm sayısı Everest’ten az olsa da, K2′ye tırmanış sırasında yaşanan ölümlerin toplam tırmanış sayısına oranı, Everest’inkinden çok daha fazla. 1990′dan beri yaşanan ölümlerin oranı, %19.7 ile Kangchenjunga’nın biraz altında kalıyor.

3. Annapurna (8091 metre), Orta Nepal

Annapurna
Annapurna’nın toplamda 6 adet zirvesi bulunuyor. Bunlardan en yükseği, 8091 metre ile Annapurna 1 zirvesi. Dağa tırmanışta ilk başarı 1950′lerde elde edilmiş. Bugüne kadar 130 kişi tırmanmayı başarmış ve bunlardan 53′ü tırmanışta hayatını kaybetmiş. Dünya sıralamasında 10. yüksek dağ olabilir, ama tırmanış sırasında ölüm oranı %41′i buluyor. İstatistiksel olarak bu, tehlikeli dağlar arasındaki en yüksek oran.

4. Nanga Parbat (8126 metre), Keşmir – Pakistan

Nanga Parbat
“Adam öldüren” adıyla da bilinen bu dağ, yükseklik sıralamasında dünya 9.su. Ancak 4000 metrelik dağ yüzü, dünyanın en yükseği olma özelliği taşıyor. Dağın güney yüzündeki bu buzdan duvar, 1953′teki ilk başarılı tırmanıştan beri dağcıları cezbetti. O günden beri 263 kişi dağa tırmanabildi. Ancak çoğunluğu 1953′ten önce olmak üzere 62 dağcı da denerken hayatını kaybetti. Geçtiğimiz yıllarda dağda meydana gelen ölümlerin toplam tırmanış sayısına oranı %5.5 olarak ölçüldü. Bu da Everest’in 4.4′lük oranından biraz daha yüksek.

5. Eiger (3970 metre), İsviçre

Eiger
İsmi Almanca’da “Gulyabani” anlamına gelen bu dağın, yüksek dağlar sıralamasında adı yukarılarda yer almıyor. Ancak meşhur kuzey yüzü sebebiyle dağcılık dünyasında oldukça kötü bir şöhrete sahip. 1830 metrelik “Ölüm Duvarı” adı verilen bu yüze tırmanmak için en güvenli zaman dilimi, zorlu kış şartlarının yaşandığı kış ayları olarak gösteriliyor. Bu tezat gibi görünebilir, ancak hava sıcaklığının daha yüksek olduğu aylarda, eriyen buzla beraber kaya parçaları da düşüyor ve bu da dağcılar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Eiger2a ilk olarak 1938′de tırmanıldı. En az 64 dağcının, tırmanış sırasında hayatını kaybettiği biliniyor.
Bu yazı Mental Floss’da yayınlanan 5 Mountains Deadlier Than Everest yazısından tercüme edilmiştir.

0 yorum: