Kitap okumayı sevenler için tasarlanmış sosyal ağ sitesi Goodreads, 2006’da açıldı. Sitenin kurucusu Otis Chandler, bir sevgili bulma sitesi açmak istiyordu ama mezun olduğunda bir kız arkadaşı vardı. Otis, işine yarayacak bir site açmaya karar verdi, sosyal ağ sitelerinin özel amaçlara yoğunlaşacağını tahmin etti ve kitaplar üzerine bir arkadaşlık sitesi kurdu.
Goodreads’de neler oluyor? Öncelikle önceden okuduğun, şu an okuduğun ve okumayı planladığın kitaplarla bir kütüphane kurman gerekiyor. Diğer üyelerin kütüphanelerinde gezebilir, kritiklerini okuyabilir, verdikleri puanları görebilir, sen de kritikler yazabilirsin. Goodreads, üç milyon üye ve yetmiş sekiz milyon kitapla, kendinden önce açılan siteleri geride bırakmış durumda. Daha fazla üye, daha fazla aktif kullanıcı demek. Bu da hararetli tartışma grupları, kitap kulüpleri ve hatta yazarlarla konuşabilme imkanı demek.
Sanal bir kütüphane sayesinde, kitap yol haritanı da çizebilirsin. Tabii bir süredir vampir romanlarına sardığın gerçeğini kaldırabileceksen! Kitapla ilgili bir siteye üye olacak kadar okumayı seven ve seninle benzer zevkleri paylaşan sanal arkadaşlarından, sana çok uygun tavsiyeler alabilirsin. En önemlisi, çok satmadığı için normalde asla gözüne çarpmayacak bir Japon romanı veya Hintli bir yazar ile arkadaşlarının kütüphaneleri sayesinde tanışabilirsin. Önceden hazırlanmış farklı raflar arasında dolaşarak hızlı bir kitap avına çıkabilirsin. Mesela “abartılmış kitaplar” rafı bir harika.
0 yorum:
Yorum Gönder