Pages

18 Haziran 2016 Cumartesi

0 enerjisini bakterilerden sağlayan robot

Otonom robotlara doğru gidilen yolda farklı disiplinler bir arada kullanılıyor. Kendi gücünü kirli gölet sularından sağlayan kürek çeken robot prototipi bunun küçük örneklerinden biri. İleride havuzunuzu temizlemek için veya arama kurtarma çalışmalarında tercih edilebilecek. Kendi ürettiği enerji ile çalışan robotun detayları haberimizde.














Bristol üniversitesinden bir araştırma takımının geliştirdiği kürek çeken robot prototipi, su içerisindeki bakterileri "mide"sinde bozunuma uğratarak hareketini sağlıyor. Kirli havuzlar veya göllerdeki bakterileri haznesinde topladıktan sonra yavaş yavaş tüketerek, kendisine kürek çekmek için gerekli enerjiyi sağlıyor. Bakteriler tüketildiği sürece robot kendini su üzerinde ilerletebiliyor.













Kürek çeken robotumuz iki ana parçadan oluşuyor; birincisi sadece 0.75 watt tüketime sahip fırçalı dc motorların çalıştırdığı kürekler, bir diğeri ise motorlara enerji sağlayan “mide” diye tabir ettiğimiz biyolojik yakıt hücresi. Tüm sistem robotun bir kereliğine su alması başlıyor ve yutulan su içerisinde bulunan bakteriler MFC tarafından elektriğe dönüştürülüyor. İlk itki ile ilerleyen ve daha fazla pis suyu içerisinden geçiren robot daha sonraki kürek hamleleri için gerekli enerji topluyor ve tüm süreç tekrarlanıyor. Basitçe söylemek gerekirse organik su ortamından güç alarak yüzüyor.















Bileşenleri 3-boyutlu yazıcıyla üretilen sert ana gövde, kürek üzerindeki elastik zarı destekliyor. Kürekler her kuvvet uygulama sırasında yüzey alanını artırmak için dışarı doğru geriliyor.










Kaynak: wonderfulengineering
Kaynak: elektrikport