Pages

11 Nisan 2015 Cumartesi

0 Dünya'nın İlk Kafa Nakli Geliyor: Gönüllü Denek ''Ölümden Beterini'' Yaşayabilir !


Nisan 2015'in ikinci haftasında, 30 yaşındaki Rus adam Valery Spiridonov'un Dünya'nın ilk kafa naklinin gönüllü deneği olacağı bildirildi. Yani Spiridonov'un kafası kesilecek ve bir diğer insanın bedenine aktarılacak.
Bu ilk etapta kulağa hastalıklı bir şaka gibi geliyor olabilir. Ancak tamamen gerçek olduğunu söylemeliyiz. 2015'in başında İtalyan cerrah Sergio Canavero bu kafa nakil işleminin tekniğini anlatan bir makaleyi Surgical Neurology International dergisinde yayınladı. Sonrasındaysa Amerikan Nörolojik ve Ortopedik Cerrahlar Akademisi'nin yıllık toplantısında bunu ABD'de Haziran ayında yapmaya niyetli olduğunu bildirerek, diğer araştırmacıların da bu hayalini gerçekleştirmesi sırasında yanında olmaya çağırdı.
O zamanlarda bu kulağa son derece imkansız geliyordu; ancak şimdi, Canavero bunu yapmaya gönüllü olan yaşayan ve nefes alan bir deneği de buldu. The Independent gazetesinden Christopher Hootan'ın dediğine göre ameliyat 36 saat sürecek ve 150 doktor ile hemşireden oluşan bir ekip tarafından yapılacak. Hootan aynı zamanda deneğin başına gelebileceklerden de bahsediyor. Ve onu endişelendiren, deneğin ölme ihtimali değil:
"Werdnig-Hoffman Hastalığı'ndan muzdarip olduğu için sağlığı giderek kötüye giden Spiridonov, son derece deneysel olan bu araştırmada denek olmayı kabul etti. Eh, onu pek de suçlayamazsınız. Fakat her ne kadar kafanın vücudu kabul etmemesi sonucu ölme ihtimali varsa da, sonu ölümden bile beter olabilir."
Amerikan Nörolojik Cerrahlar Birliği başkanı Dr. Hunt Batjer şöyle diyor:
"Kimsenin böyle bir şey yaşamasını istemezdim. Ölümden çok daha beter şeyler olduğu için, kimsenin benim üzerimde böyle bir şey yapmasına izin vermezdim."
Her ne kadar uzmanlar "ölümden beter olan şeyin" ne olduğunu tam olarak bilemeseler de, sorunun Spiridonov'un zihninden kaynaklanabileceği düşünülüyor. Yani transfer sonrasında zihinsel sorunlar baş gösterebilir. Bunun nedeni de, kafa nakli sonrasında yeniden kurulacak kimyasal bağlantılar ve ortamda bulunacak yabancı kimyasalların zihin üzerinde ne tür değişimler yaratacağının bilinmiyor olması. Hootan bunu şöyle özetliyor:
"Bu nakil, bugüne kadar hiçbir zaman deneyimlenmemiş bir düzey ve kalitede deliliğe neden olabilir."